De grønne druer

De grønne druer

Oversigt: kend dine hvidvinsdruer – fra drue til glas.

Quick menu

Chardonnay, Bourgogne
Sauvignon Blanc, Loiredalen,
Chenin Blanc, Loiredalen
Riesling, Alsace
Gewurztraminer, Alsace
Pinot Gris, Alsace
Muscat, Alsace
Roussanne, Rhòne
Marsanne, Rhóne
Viognier, Condrieu, nordelige Rhóne
Sémillon, Sauternes
Solaris, Danmark

Hør vores podcast om hvidvine herunder:

Virtuel vinsmagning af hvidvine med Flemming Brodthagen fra Otto Suneson i Roskilde

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]


Oversigt hvidvinsdruer

Chardonnay, Bourgogne

Chardonnay druen har mange forskellige udtryk alt efter, hvor i verden den er dyrket og hvem der dyrker den. Der er meget stor forskel på de europæiske Chardonnay vine og Chardonnay vine fra oversøiske vinlande/områder. Chardonnay druen er den drue, som er verdens meste fleksible vindrue, som er overalt. Chardonnay druen præger hele verdenskortet.

De velkendte Chablis vine fra den nordligste del af Bourgogne i Frankrig, med mineralske noter, og smagen af grønne æbler, lime og citrus. Chardonnay vine fra Bourgogne har sin egen smag, som er mineralsk, brunet smør, nødder og friske frugt.

En flaske Chardonnay fra de oversøiske vinområder; Australien, New Zealand, Chile, Sydafrika og USA, er typisk, fyldig, fed og cremede med eksotiske frugter og mange har et fadpræg, i en skøn blanding af nødder, fersken, sødmen fra karamel, denne type vine, matcher fint smør og fløde, som indgår i mange vildt og juleretter.

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc druen har opnået en status, en popularitet på højde med Chardonnay druen. Vil man lære Sauvignon blanc druen at kende, må man tage udgangspunkt i Sancerre eller Pouilly-Fumé, nogle af de fornemste vinene fra Loire-dalen i Frankrig. Disse vine har en buket af dufte og smagsnuancer, hyldeblomst, lime, stikkelsbær nyslået græs og nye asparges. Smagen er elegant og sprød.

Vil man lære den oversøiske Sauvignon blanc drue at kende, skal man starte i New Zealand, fra regionen, Marlborough. Disse vine har en buket af tropisk og subtropiske frugter. En fin smag af ananas, kiwi, hyld, passionsfrugt, lime og æbler.

Ost er et godt match til Sauvignon balanc druen, især de friske ost, flødeoste og gedeoste. Sødmen i tilbehøret; honningsyltede nødder og syltede blommer i fin afbalanceret mængder, er en oplevelse.

Chenin Blanc

Chenin blanc druen har også sine rødder i Loire-dalen i Frankrig, i den nordvestlige del – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saumur. I den del af Loire-dalen er Chenin blanc-druen konge, en alsidig grøn drue. Vinene bevæger sig fra den tørre hvidvin til den søde vin. Chenin blanc druen modner tidligt og er dermed let modtagelig over for Botrytis -” ædel råddenskab “- derfor kan der produceres søde vine. Derudover er der en stor produktion af mousserende vine på Chenin blanc druen.

Vinene har altid en frisk syre, og en duften og smagen, med noter af græs og urter, honning, kvæde, æbler, abrikoser, nødder og kender man duften af hø, kan den note også opleves.

Chenin blanc druen har også fundet sin plads i Sydafrika. Vine af sydafrikanske druer er mindre syrlige og har ofte mere moden melon og tropisk frugt i smagen.

Når man skal vælge mad til disse vine, skal man være bevist om den er en tør eller sød hvidvin, man har købt. Jeg vil gerne anbefale disse Chenin blanc vine til et allround ostebord og asiatiske retter.

Riesling

Riesling druen har smagsmæssig en stor spændvidde, en udtryksfulde grøn drue. Riesling druen har nogle af de samme egenskaber som Chenin blanc druen, fra knastørre og mineralske til søde vine i topklasse. Riesling druen er kendt i det meste af verden, dyrkes overalt og produceres i mange forskellige vinstile. Grundfundamentet skal dog findes i Alsace og Sydtyskland.

Riesling dufter af lime, kvæder, grønne æbler, ristet brød som ung og en cremet petroleum smag, Riesling druens DNA, som udtrykkes stærkere i de ældre vine.

Riesling vin kan nydes til næsten alle retter. Det betinger dog, at man skal være bevist om vinen er tør eller sød.
De tørre vine passer perfekt til fiske-, skaldyrs- og kylling retter og de søde til krydret retter, som asiatiske retter. Et allround ost bord matcher også godt, især de rød- og hvidkit oste.

Gewürztraminer

Gewürztraminer druen er en aromatiske grøn drue, er krydret og parfumeret. Gewürztraminer vinene er elsket eller hadet af vinnydere. Gewürztraminer druen balancer på druens lave syreniveau og vilde kraftige blomsternoter, som kan være voldsomme. Formår den dygtige winemaker, at matche disse yderligheder, fremstår vinene feminint og elegant, med alt lige fra de tørre hvidvine over til de milde og søde vine.

I duften og smagen er mange noter, lige fra roser, modne blommer, krydderier og modne tropiske frugter. Gewürztraminer vine fra Alsace har alle facetter, feminin, fyldige over til de søde med ædel råddenskab. Lande som Tyskland, Østrig, Ungarn, Norditalien, Chile og USA, er Gewürztraminer druen er også fremtrædende. Når man har accepteret noterne fra Gewürztraminer druen, vil man opleve at der er et godt match med de fleste retter, oste, røget kød, -sild, -makrel, andepostej, fisk, asiatiske retter og krydret mad.

Den søde udgave af Gewürztraminer vinen, vil været et perfekt match til blå skimmeloste.

Pinot gris

Pinot gris druen er lav på syre, fyldig og kompleks. Terroir har stor indflydelse på dens smag og dufte, som kan være neutral og mild blomster, til var have et præg af Sauternes.

Pinot gris grønne drue har meget forskellige udtryk, om den kommer fra Alsace, Norditalien, Tyskland, New Zealand, Oregon eller Canada. Drueskallerne har lidt farve, så hvidvinen kan fremstå svagt rosa til gylden.

Dufter af blomster og tropiske frugter og smager af mango, pærer, honningmelon, svampe, citrus, nødder og honning.
Pinot Gris vine er et godt match til kraftige fiske- og gryderetter. Røget og krydret mad, med asiatisk inspiration.

Muscat

Muscat druen findes i mange grønne druesorter, men fælles for dem alle er, at vinene er frugtige, tilsat rosiner og blommer og en duft at sommerblomster. Vinen findes som tørre og søde vine, hvor syren er behersket.
Muscat druen dyrkes i flere lande; Frankrig, Portugal, Australien, i Sydafrika og USA, Israel og i Italien, hvor den er særlig kendt som den mousserende Asti, med en let sødme og fine bobler.

Muscat vinene er et perfekt match til tapas, blåskimlet oste, krydret mad, vildt, røget kød og asiatiske retter. Dessertanretninger med masser af frisk frugt og chokolade. mens de kraftige og tunge med hedvinsstyrke går forrygende nøddekager.

Rousanne

Rousanne druen er en aromatiske grøn drue, som især er kendt fra Sydfrankrig, Languedoc, Provence og den særlig trives i det nordlige Rhône og er her et godt match med Marsanne drue.

Roussanne druen er ikke den nemmeste grønne drue at dyrke. Modner sent og er ikke særlig resistent over for råd og meldug. Hvis vækstsæsonen har været god, får man en frugtig og kompleks vin, som tåler en nænsom fadlagring. Har stor gemme potentiale, og ved lagring, udvikles en mørk og nøddeagtig vinsmag. Roussanne druen har en aromatisk duft af krydderier, urter og græs. Smagen består også af urter, krydderier, abrikos, honning, nødder, marcipan og bivoks.

Oversøisk findes den grønne Rousanne drue, også i Australien og Californien. En vin med et stort madspænd, meget velegnet til gryderetter, svinekød, stegt fisk, tapas og oste.

Marsanne

Marsanne druen har et forholde til den grønne Rousanne drue. En sydfranske grøn drue, som vokser i det nordlige del af Rhône dalen, i regionerne Hermitage, Crozes Hermitage, St.Peray og St. Joseph. Marsanne druen må gerne tilsættes den eksklusive røde Hermitage-vin. Marsanne druen er også en aromatiske, fyldige hvidvine med duft og smag af tropisk frugt, kvæde, abrikos, modne pære, sød lime, urter, nødder og honning.

Unge hvidvine af Marsanne druen er blomster duftende, fyldige med smag af citrus og fersken. Vinene udvikler med alderen en smag af honning og nødder. Det er også internationalt grøn drue, særligt i Australien og Californien.

Vinene har en indbydende frugt og let fedme, som er et godt match til asiatiske retter, stegt fisk, eksotiske salater med frugt, fjerkræ eller svinekød.

Viognier

Viognier druen dyrkes i det mest fra Nord- og Sydrhône, hvor den i nord bl.a. står bag den berømte Condrieu, hvor nogle af Frankrigs dyreste hvidvine produceres, på 100 % Viognier druen.

I duft og smag er noterne af tropisk frugt, ananas, honningmelon, fersken, abrikos, æbler, mango, roser og jasmin.
De fleste Viognier vine, har en kraftig gul farve, let sødlig med krydrede aromaer.

Flere oversøiske vinlande, Australien, Californien, Chile og Argentina er også begejstrede for den grønne drue, som trives godt i et tørt klima. De ung Viognier vine, er frisk og egner sig godt som apéritif. Er vinene fadlagret, bliver de mere cremet med noter af smør, røg og vanilje.

Viognier vinene er et godt match til asiatisk og krydret mad, hvor den lette sødme og krydrede duft, går godt i spænd. Retterne må gerne være fyldig og have karakter. Hvidskimmeloste matcher til de fleste Viognier vine, fra de oversøiske lande.

Sémillon

Sémillon druen er en grøn drue fra Bordeaux i Frankrig, hvor denne grønne drue er mest udbredte og er hoveddruen, med Sauvignon Blanc og Muscadelle som supplerende druer, i den verdensberømte søde Sauterne vin.

Vinslottet Château d’Yquem, blev som det først og eneste slot, klassiciferet som 1. Cru Classé Sauternes, tilbage i 1855 under Bordeaux-klassifikationen. Vinslottet Château d’Yquem producere verdens ypperste dessertvin. Sémillon druen er meget modtagelig for Botrytis -” ædel råddenskab “. Druerne skal hænge længe på vinstokken og klimaet skal have den rette fugtighed.

Vine fra den grønne Sémillon druen, dufter af gule blommer, friske urter, lidt tropiske frugter, lime, honning og nødder. En fyldig vin, med smag af modne æbler, tropiske frugter og en snert af ristet brød. Sémillon druen er udover at være kendt i Bordeaux, så findes den også i Australien, New Zealand og USA.

Priser på Sauterne vinene spænder vidt og kvaliteten gør det samme. Retter, hvor der skal tilføres sødme, er et sikker match. Fiskeretter, Foie Gras, krydret retter, tapas og blåskimlet oste.

Solaris

Den vigtigste danske grønne drue, som trives i vores kolde og fugtige klima, modstandsdygtig over for svampesygdomme.

Solaris druen har en frisk duft af hyld, æble, grapefrugt og citrus. Smagen er harmonisk frisk med en frugtsødme. Noter af hyldeblomst, citrus, stikkelsbær og en behagelig syren. Produceres som hvidvine og mousserende vine. Er meget velegnet som aperitif, men matcher sommersalater, tapas, ost og asiatiske retter.

Hvidvin er i manges bevidsthed om, at de skal drikkes ung, men mange hvidvine bør gemmes og kan med fordel henligge i flere/mange år, under rette forhold. Hvidvinene har et fantastisk udviklingspotentiale.