Vores bud på de rigtige jagt- og julevin.
I vores første bud, på optimale jagt- og julevine, vil vi præsentere vine fra Frankrig og Italien. Vinregionerne er Rhônedalen i Sydfrankrig og Veneto i Nordøstitalien.
Når vi kaster os ude i at vejlede og guide om dette emne, ved vi godt, at mange vil påstå, at der er vine fra andre lande / regioner, der har fremragende vin, som også kan matche emnet – Jagt- og julevin.
Udfordringer er ved vildt og julemad, er at der indgår en fed smag og rødkål, asier, brunede kartofler og sovsen. Hertil kommer smagsnoterne fra vildtet og and, gås, kalkun og flæskesteg, som har forskellige smagsnoter.
I de fleste sovse, bliver der ikke sparet på Lurpak (smør), piskefløde, ribsgele og en skvæt rødvin, hvilket også stiller store krav til passende vine.
Her handler det virkelig om at vinens syre, tannier og sødme, skal matche syre og sødmen i maden. Vine med en høj alkoholprocent, vil matche godt til den fede smag. Derudover handler det om at finde de rigtige vine, som også passer til dine smagsløg og pengepungen.
Herunder vil vi komme med forslag til gode jagt- og julevine.
Frankrig
Vinregionen Rhône, som starter ved Avignon i Sydfrankrig til nord tæt på Lyon. Her findes der virkelig mange vingårde, som kan sit håndværk og har en fremragende produktion af rød- og hvidvine i alle prisklasser.
- Côtes du Rhône – Rød- og hvidvine
- Côtes du Ventoux – Rødvine
- Gigondas – Rødvine
- Cornas – Rødvine
- Chateuneuf du Pape – Rød- og hvidvine
- Gross Hermitage – Rødvine
- Saint Joseph – Rød- og hvidvine
- Côte Rôtie – Rødvine
- Condriue – Hvidvin
Vinregionen Rhône.
Det er ikke kun rødvine som matcher jagt- og julevin, men også hvidvine fra regionerne vil være et godt match.
Italien
Vinregionen Veneto, som er placeret i det nordøstlige hjørne af Italien og betegnes som den smukkeste vinregion i Italien. En vinregion, som mange dansker kender fra deres ferieophold ved Gardasøen og Venedig.
En del af vinregionen ligger godt i læ af Alperne, det kolde klima egner sig især til de hvide vindruer sorter og i de varme sletter/dale trives de røde vindruer sorter.
Veneto-regionens placering i Norditalien.
Vinregionen byder på mange flotte vine, lige fra Prosecco (mousserende), hvidvine og rødvine af høj klasse, men man skal være opmærksom på, at kvaliteten kan være svingende.
Amarone-vinen, som fremstilles i Valpolicella, sker efter Appassimento-metoden, hvilket er en fremstillingsmetode, hvor druerne lægges til tørre på bambusbakker, i specielle tørrerum, denne proces betyder, at en stor del af druernes vandindhold fordamper og den tilbageværende væsker der er i druerne, er mere intens, koncentreret sukker- og smagsindhold og mindre syreholdige.
Flere har den opfattelse at Amarone vinen er Italiens bedste vin.
Kendte druer i vinregionen Veneto:
Rødvinsdruer
- Corvina Veronese
- Rondinella
- Molinara
Hvidvinsdruer
- Garganega
- Pinot Grigio
Mousserende drue
- Glera (prosecco druen)
Vi vil gerne anbefale disse tre vintyper til jagt- og julevinen:
- Valpolicella – Rødvin
- Ripasso – Rødvin
- Amarone – Rød- og hvidvin
Vi vil gerne komme ud og afholde vinsmagninger, med de franske og italienske vine.
Kontakt os
For mere info kontakt Poul Erik Bermann på peb@raadtilvin.dk eller på telefon 20264940.