Dekantering af vin: skal / skal ikke?

dekantering-vin

Dekantering af vin: skal / skal ikke?

Der er mange holdninger til dekantering af vin, skal man eller skal man ikke? Jeg fortæller i denne guide, hvad jeg mener er rigtig og forkert i forhold til dekantering.

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Ordet dekantering er afledt af fransk décanter ‘hælde af’. Dekantering: adskillelse af en klar væske og bundfald af partikler ved omhældning af væsken.

Formålet med at dekantere en vin er, at vinen har mulighed for at åbne sig, således at duften og smagen bliver endnu mere harmonisk. Det er efter min opfattelse grundtanken. Vinen bliver iltet og får tilført luft, hvilket gør, at vinen udvikler sig hurtigere og dermed ændres smagsoplevelserne, til nogle blødere noter.

Ingen tvivl om at dekantering er et stort debatemne og meningerne er mange. Vi søger alle at få de største og bedste smagsoplevelser frem i vores vin. Om man er for eller imod dekantering, afhænger ofte af hvilken rolle man har i vinverdenen.

Jeg er passioneret vinnørd og søger alle detaljer, men jeg forstår også vintjeneren, som skal tilfredsstille sine gæster, således de får en optimal vinoplevelse, og for ham kan dekantering være et redskab at ty til.

Vi skal huske på, at ingen har de samme smagsløg, men at alle har ret i deres smagsoplevelser. Alle kan træne sine smagsløg, ved at have en positiv tilgang til at smage og lade sig guide.

Risikerer tab af smagsnoter

Jeg er personligt modstander af dekantering af vin, da jeg synes man taber mange små smagsnoter. I mit univers er dekantering at snyde sig selv for smagsoplevelser og jeg bliver aldrig overbevist om, at jeg får en større smagsoplevelse, ved dekantering.

Den dygtige vinskænker, kan godt skænke vin i glasset, uden det kommer bundfald med. Husk at bundfald ikke er farligt at få i munden, og opleves måske kun som lidt ubehag.

Jeg elsker at dufte til en netop åbnet vin, denne jomfruelige duft med de mange små nuancer. Derefter at slynge vinen rundt i glasset og dufte igen, allerede her kan man konstatere vinens potentiale.

Det er vigtigt, at man hurtigt smager en netop åbnet vin, for at forstå dens små smagsnuancer. Disse oplevelser får man ikke hvis man dekanterer.

Vin er et naturprodukt, som bør behandles med omhu og passe til den mad man skal nyde. Når man få en varm ret serveret, kan en optrukket vin og den varme mad være et fantastisk match. Vores smagsløg vil ændres når man får varm mad og er ikke så sårbar over for syre/tanniner.

Allerede efter nogle få minutter vil vinen åbne sig, når vinen er skænket i et stort vinglas, hvilket også kan kaldes ”en mild dekantering”, vinen skal udvikle sig i glasset. Min oplevelse er at smagsløgene vil ændre sig, når maden bliver afkølet.

Test selv med dekantering

For at forstå dekanteringen, mener jeg, at man selv skal teste med dekantering af sin vin. Denne test kan laves med alle slags vine. Se videoen øverst i denne artikel, hvor jeg selv laver netop denne test.

  1. Åbn en flaske vin
  2. Sænk vin i et stort rent glas
  3. Hæld resten af vinen over i en vinkaraffel og slyng vinen runde i vinkaraffelen
  4. Sænk vinen fra vinkaraffelen op i et andet stort glas (de to glas skal være ens)
  5. Først duftes til den ikke-dekanterede vin og derefter duftes til den dekanterede vin. Det kræver ikke at være vinnørd, at kunne dufte forskel
  6. Herefter slynges vinene i to glas igen og nye dufte opstår. Smag på vinen i de to glas og oplev hvordan smagen kan være forskellig

Mine synspunkter er ikke en endegyldig facitliste, men mine betragtninger og erfaringer bygger på mange års passion for at sammensætte vin og mad optimalt. Jeg har også dyb respekt for, at andre har sine meninger med hensyn til dekantering.

[sc name=”artikel-bund”]