Vinkælder: som investering – ikke som hyggestue

Mange drømmer om en flot vinkælder – men hvornår er det investeringen værd? Hvad skal du være opmærksom på og hvilken vine skal du eje, før en vinkælder er nødvendig?

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

I min optik er en vinkælder kun nødvendig for de helt rigtige og egnede vine. En vinkælder er nødvendig til de vine, som har brug for at udvikle, ældes og modnes i mange år – og en vinkælder er ikke en hyggestue, selvom vinkældre kan være flotte og oplagte til sociale formål.

Jeg ved godt, at min tilgang til vinkældre er et diskussionsemne og der er muligvis mange, som ikke er på mit hold.

Læs dette før du investerer i en vinkælder

Hvis du går med tanker om at få dig en vinkælder, så skal du tænke dig godt om først, for set som investering er det ikke altid rentabelt.

Hvis du alligevel træffer beslutningen om at bygge en vinkælder, så husk at den ikke skal være et viktualierum eller en hyggestue for familie og venner – for det har ikke noget med en vinkælder at gøre. I mit univers har en vinkælderen derimod sin berettelse på vinslottene, men kan vi dog alligevel inkorporere en vinkælder i en privat bolig?

Ja, det kan vi godt, hvis boligforholdene er til det og du er risikovillig nok. Jeg er kommet i mange hjem, hvor man har forsøgt at indrette en vinkælder.

Jeg har dog kun én vellykket vinkælder på mine nethinde. Denne vinkælder var også udstyret med termostatsstyrring, som var monteret korrekt, således at både temperatur, luftfugtighed og udluftning var overvåget, og der løb rindende vand i gulvet.

Hvis du går med planer om, at købe dyre vine (som et investeringsprojekt), der skal give et afkast på sigte, så skal du bygge en vinkælder, som har klasse og de optimale betingelser, så vinene kan ”sove” roligt og godt. Først og fremmest handler det om de fysiske rammer, hvor temperatur, luftfugtighed og udluftning skal være kontrolleret og så skal sollys ikke have adgang – det er nøgleordene.

Den rette temperatur i en vinkælder er 10-12°C og luftfugtighed skal være mellem 55 og 75%. Disser parametre er vigtig fordi fugtigheden gør, at korkvinpropperne ikke tørre ud (i modsat fald kan ilt trække ned i flaskerne og ødelægge vinen).

Luftfugtigheden i en almindelige bolig, ligger til sammenligning normalt mellem 30-60 % (og om vinteren mellem 40-45 %).

Derudover har en vinkælder brug for et mekanisk ventilationsanlæg, som sørger for at tilpasse ventilationen, for at undgår fugtskader og eksempelvis skimmelsvamp i kælderen.

Selve interiøret er sekundæret for mig. For mig handler det ikke om, at vinkasserne skal stå på de rigtige designerreoler, men derimod at de har den rigtige placering med eksempelvis luft omkring sig.

Hvilke vine skal i en vinkælder?

Når vi køber vine, så er det tillid vi køber. Vi ved reelt ikke hvad flaskerne indeholder, udover hvad der står på etiketten og på kasserne.

Et eksempel på vine du kan købe som investering, er en såkaldt ”En primeur”, som er et fransk vinhandlerudtryk og som udtrykker, at vinen handles i forsalg – før den endnu er på flaske. Dette forsalg sker typsike 12-18 måneder før vinen frigives og betales over flere rater.

Det er især de store klassificerede Cru Classé vine i Bordeaux, som handles på denne måde.

For at optimere sine vininvestering, så åbner du aldrig trækasserne. En åbnet trækasse med vine, har ikke samme værdi, som en der aldrig har været åbnet.

For at få et økonomisk afkast, så kræver det også dokumentation for opbevaringen. Et godt råd vil være at lave noter til hver vinkasse, med dato for køb og alle fakturaer bør gemmes.

Har du først investeret i en vinkælder, så gør det jo ikke noget, at du også har dine hverdagsvine liggende her.

Det vi skal huske på er, at der ikke skal ændres temperatur, luftfugtighed og udluftning i tid og utide. En vinkælder er et rum, som nydes og studeres, når man sætter nye trækasser ind eller henter vine ud.

En vinkælder skal ikke være “hovedbanegård” for sociale begivendenheder, da det forstyrrer temperatur og luftfugtighed meget.

For et par år siden mødte jeg to personer, som var beskæftiget med at udleje beskyttelsesrum fra krigens tid – under Københavns gader og stræder – til vininvestorer. Om udlejningsprojektet er levedygtig i dag, har jeg dog ikke kendskab til.

[sc name=”artikel-bund”]