Italiens vinhistorie og de 20 vinregioner

italien-kort

Italiens vinhistorie og de 20 vinregioner

Vi danskere elsker at holde ferie i Italien – vi elsker maden og vinene. Derfor ser vi her lidt nærmere på, hvorfor Italien er så interesssant som vinland.

Italien er et interessant vinland, især på grund af de mange vinregioner, og den forskel, der er på vine fra nord og vine fra syd. Forskellen er kolossal. Vinene i Norditalien er mere elegante, og i Syditalien er det varmen og sødmen, som sætter sit præg. Druesorterne i Italien har sin helt egen historie og der findes over 1000 sorter. Dét skyldes ikke mindst de mange passionerede vinbønder, som gerne vil fremelske deres helt egne vine.

Italien er sammen med Frankrig, et af de to lande, som producere mest vin i hele verden. Italien har store traditioner for sin vinproduktion og en viden om vindyrkning, som er unik. Især fordi vinen altid har sin faste plads, på de fleste middagsborde. Vin og mad er dybt sammensmeltet og er en del af den italienske kultur.

Der produceres nogle fremragende vine i Italien og nogle vil nok mene, at det er verdens bedste vine. Dog er topvine målt på kvalitet et mindretal, af den kæmpe produktion af vin, der laves i Italien.

Italiens vinhistorie

Italien er et af de ældste vinlande, i verden, man har i Soaveområdet (beliggende øst fra Gardasøen) fundet fossiler af vinblade og vindruekerner, der går tilbage til seks millioner år før vores tidsregning.

Italiens nyere vinhistorie kan opdeles i vigtige perioder således:

1860 til 1939: en periode med storproduktion, hvor eksporten af bulkvine (vinen er ikke blandet eller tappet på flasker) blev styre af de store negocianthuse.

1945 til 1975: Italien er hårdt ramt af anden verdenskrig, vinproducenterne førsteprioritet var volumen og det var dagligvine – gerne i to liters flasker. Det var også i de år, at ”vinkrigen” med Frankrig blev udkæmpet.

1963: Italien får sin DOC-lov, en klassificering, et regelsæt, som vinproduktionen skulle efterleve – IGT, DOC og DOCG – Der er ca. 520 italienske vine, som må anvende klassifikationer IGT, DOC og DOCG.
Vinproducenterne kan også vælge klassificeringen VDT, Vino da Tovola.

1975 til 1980: Skatte- og landbrugslovene bliver strammet og nye idéer, samt investorer viste stor interesse for landbruget. Kvaliteten trådte ned i vinkældrene og skabertrangen udfordrede den forældede DOC-lov fra 1963.

1980’erne: Fik de italienske vinbønder vriste sig fri, af bulksumpen og søgte dialog med vinelskerne ude i verden. Vinskribenternes trang til at skrive vinbøger og artikler om italiensk vin voksede med en fart, som ikke tidligere var set. Dygtig PR-arbejde var med til at skabe den succes italiensk vin har i dag.

1986: Vinverden blev rystet af en kæmpe italiensk vinskandale ”Metanolskandalen”. Vin var blevet tilsat træsprit, så alkoholniveauet blev hævet. Dødstallet i forbindelse med vinskandalen nåede 23 personer og et større antal blev syge/blinde. Køb af vin handler om tillid…

1990’erne: I midt halvfemserne forbød EU en udvidelse af DOC distrikter og vinbønderne blev betalt betydelige summer, for at braklægge deres vinmarker. På fire år blev ca. 120.000 hektar braklagt.

2014: Italien blev ramt af endnu en vinskandale, forfalskning af kultvinen – Brunello di Montalcino DOCG fra Toscana. Vinsvindlen, en produktion på 165.468 flasker, som politiet i Toscana konfiskerede, kunne have resulteret i, at markedet ville blive oversvømmet af ca. 220.000 flasker forfalsket Brunello-vin.

I Danmark blev det opdaget ved, at en person, havde købt en kasse vin til kr. 80,- pr. flaske og en anden havde købt flere flasker Brunello di Montalcino 2006 fra producenten Fanti, ligeledes til 80,- kr. pr. flaske. Da flaskerne blev åbnet, viste det sig, at indholdet ikke havde noget med ædle vindruer at gøre.

Vinsvindleren var en italiensk vinkonsulent, som havde fremstillet falske godkendelsespapirer ved at hacke sig ind i de toskanske landbrugsmyndigheders IT-systemer og der ændret produktionstallene for Brunello di Montalcino DOCG samt lillebroren Rosso di Montalcino DOC.

De 20 vinregioner i Italien

Italien er opdelt i 20 regioner, som alle producerer vin, nogle regioner meget mere end andre. Piemonte, Veneto og Toscana er de meste kendt og de vigtigste vinregioner i Italien. Veneto producerer flest liter vin årligt, med Puglia som tæt forfølger.

Vinproduktion 2020

1. Veneto: 10.826 (21,7%)
2. Puglia: 9.764 (19,6%)
3. Emilia Romagna: 6.659 (13,3%)
4. Sicilia: 4.465 (8,9%)
5. Abruzzo: 2.887 (5,8%)
6. Toscana: 2.603 (5,2%)
7. Piemonte: 2.571 (5,2%)
8. Friuli-Venezia Giulia: 1.624 (3,3%)
9. Lombardia: 1.476 (2,9%)
10. Lazio: 1.450 (2,9%)
11. Campania: 1.403 (2,8%)
12. Trentino-Alto Adige: 1.133 (2,3%)
13. Marche: 932 (1,9%)
14. Umbria: 644 (1,3%)
15. Sardegna: 602 (1,2%)
16. Molise: 402 (0,81%)
17. Calabria: 280 (0,56%)
18. Basilicata: 91 (0,18%)
19. Liguria: 79 (0,16%)
20. Valle d’Aosta: 21 (0,04%)
Kilde: Istat data, 2021. Tallene er i tusind hektoliter og i parentes er angivet andel af den samlede italienske produktion.

Læs mere: De vigtigste italienske druesorter fra Piemonte, Toscana og Veneto

Terroire – kort om geomorfologien i Italien

Støvlelandet Italien strækker sig over cirka 1.200 kilometer fra nord til syd. Afvekslingen af landskabet og dets frodighed er ubeskriveligt. Bjergområderne i Norditalien har fastlandsklima og i Syditalien er der subtropiske klima. Forskellen af et frodigt landskab i nord til et afbrændt landskab i syd, kræver vindyrkningserfaringer. Ingen tvivl om at de bedste vine, produceres i bjergområderne.

Norditalien

Vinmarker i Piemonte med Alperne i baggrunden, dækket af sne.

Mellemitalien

Det smukke toscanske landskab med bløde bakker og frodige grønne landskab.

Syditalien

Vinmarker på altid solbeskinnede Sicilien.

[sc name=”artikel-bund”]