De vigtigste italienske druesorter fra Piemonte, Toscana og Veneto

grapes-957324_1280

De vigtigste italienske druesorter fra Piemonte, Toscana og Veneto

Lær de primære druesorter at kende – i de tre store og vigtige italienske vinregioner Piemonte, Toscana og Veneto.

Vi har sat fokus på disse tre regioner, som også er blandt danskernes foretrukne feriedestinationer og vinregioner. Italien har langt over tusind forskellige druer, herunder får du et overblik over de vigtigste og mest berømte fra de tre vinregioner.

Piemonte

Piemonte har de stor Barolo- og Barberavine, den internationale Alba Trøffel Festival og ikke mindst Nutella opfindelsen i 1946 af Pietro Ferrero. Piemonte er også kendt for sin fantastiske natur. I Piemonte vil de nok sige, at den bedste vinregion i Italien er Piemonte.

Areal: 25.387 km²
Befolkningstal: 4,4 millioner
Hovedstad: Torino

Hvidvinsdruer

  • Chardonnay: en stor international drue, frisk, mild og elegant noter af citrusfrugt og æbler. Smuk terrassevin.
  • Arneis: har en fin blomsteragtig aroma, elegante, aromatiske og charmerende.
  • Moscato Bianco: bliver brugt til søde og let mousserende vin, som er meget elegante.

Rødvinsdruer

  • Nebbiolo: mange vil kalde den ”kongen” af de italienske druer. Produktionen af Barolo og Barberesco, sker med 100 % Nebbiolo druen.
  • Freisa: frugtrig og med en elegant syre, giver en dybrød farve. Vinen må gerne drikkes ung.
  • Dolcetto: er en af mine favoritdruer, ikke særlig kendt i Danmark. Vinen betragtes som en bordvin, men der findes producenter, Dolcetto-specialisterne, som kan sit håndværk og dermed også flotte vine.

Toscana

Toscana er kendt for de såkaldte ‘Supertoscanere’, som opstod for at trodse de bureaukratiske regler for vinfremstilling. Intentionen var at lave stor kvalitetsvin ved at tilsætte franske druesorter til den italienske Sangiovese-drue.

Areal: 22.985 km²
Befolkningstal: 3,7 millioner
Hovedstad: Firenze

Hvidvinsdruer

  • Trebbiano Toscano: er en fast hjælpedrue, i mange af de toscanske hvidvine.
  • Chardonnay: en stor international drue, mild og elegant noter af citrusfrugt og æbler.
  • Malvasia del Chanti:, er af græsk oprindelse. En tør, sprød med aromatiske noter.
  • Vermentino: tør vin, medium fyldig og aromatisk. Den er let krydret sommervin. Fin duft af blomster.

Rødvinsdruer

  • Sangiovese: er den mest plantede druesort i hele Italien, viser verdensklasse i Toscana. Mange Chanti vine er produceret på 100 % Sangiovese-druen.
  • Malvasia Nera: bruges som hjælpedrue, bruges til at ”mildne” de blå druer.
  • Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Alicante (Garnacha): disse store internationale druer, har lokalt været brugt som hjælpedruer, til at fuldende smagsoplevelsen i ‘Supertoscanerne’.

Veneto

Veneto, den mest besøgte turistregion, de har Gardasøen og Venedig, som danskerne har besøgt igen og igen. Veneto, som måske er den mest vinproducerende region, producere ca. 1.000 millioner flasker vin om året. Alle dansker har smagt Amarone-, Ripasso- eller Valpolicella vine, på et eller andet tidspunkt.

Areal: 18.345 km²
Befolkningstal: 4,9 millioner
Hovedstad: Venedig

Hvidvinsdruer

  • Trebbiano: den mest udbredt grønne drue i Italien, men har mange søster og brødre, med hvert sit efternavn, otte druesorter i alt.
  • Trebbiano di Soave: er en tørre hvidvin.
  • Pinot Grigio: en af min favorit hvidvine, den er sprød, syrlig, men har en afrunding, som gør den tiltalende.
  • Prosecco: en drue med flere kvalifikationer, mild tør hvidvin, men kan også være let perlende (frizzante) og mousserende.

Rødvinsdruer

  • Corvina, Rondinella og Morlinara: er druemosten i Amerone, Ripasso Valpolicella.

Vintyper fra Valpolicella, kan betegnes således:

  • Valpolicella: hverdagsvin
  • Valpolicella Superiore: bedre hverdagsvin
  • Ripasso: mini Amarone
  • Amarone della Valpolicella DOCG: tør Amarone
  • Recioto: sød Amarone

Amaronevinen blev ved et tilfælde født, da kældermesteren i et stort vinfirma i Verona i starten af 1950´erne, til sin skræk opdagede, at bag nogle redskaber, lå et fad, fyldt med den søde Recioto vin, som de havde glemt. Alle var overbevist om at fadets indhold var ødelagt, MEN det var den ikke, den var tør og Amarone vinen var født.

[sc name=”artikel-bund”]