En status på dansk vinavl anno 2021

status-dansk-vin

En status på dansk vinavl anno 2021

Efter et forår med utallige podcasts, virtuelle vinsmagninger og indsigt i dansk vin, giver Poul Erik Bermann sin status på dansk vin anno 2021. Hvor står dansk vin og hvordan ser fremtiden ud?

Mange danskere er stadig skeptiske, når talen falder på danske vine. Der er typisk mange fordomme (smager ikke godt, dårlig kvalitet, prisen er for høj) dette er kun nogle af de få kommentarer, jeg har hørt gennem årerne.

De fordomme er dog ved at være udvandede. De fleste danske vinavlere har ingen problemer med at sælge deres vin, og mange melder udsolgt hvert år på deres vine.

Høj kvalitet, men for lav produktion

De passionerede danske vinavlere laver en vinkvalitet, som er virkelig høj. Det gælder både rødvin, hvidvin, rosévine og mousserende vin. De danske vinproducenter kan virkelig deres håndværk.

Kampen er der stadig, for de danske vinavlere – nemlig at gøre den ”potentielle vinkunde”, som køber et par flasker én gang til i stedet en fast stabil kunde.

De sjællandske vinavlere jeg har talt med, har ild i øjnene og er dybt passioneret. De arbejder på at kvaliteten altid skal være i top og knokler 150-200 dage, men kæmper også med at skabe lønsomhed i deres passion.

De fleste danske vinavlere har i dag en produktion og et areal, der er tilplantet med vinstokke, men som ikke er i udvikling og det er en hæmsko. Hvis man skal gøre dansk vinavl til en lønsom forretning, skal der tænkes nyt. Produktionsarealerne skal øges og der skal skabes en eller anden form for stordrift.

Det samlede areal med vinstokke i Danmark bliver kun større i disse år, fordi flere starter op som vinavlere. Lige nu har Danmark 126 erhvervsvinavlere.

Hvis danske vinavl skal overleve, skal den 100 % passion nedjusteres, i nogle af processerne, for den kan ikke overleve i længden.

Mit råd til de danske vinavlere, vil være at skabe nogle få store produktionslokaler, som dermed kan stå for hele vinificeringen.

Jeg anerkender, at en af grundene til at danske vinavl har så høj kvalitet, sker i vinificeringen. Vinavlere kan deres håndværk og er virkelig dygtige til at skabe gode vine. De producerer vine af meget høj kvalitet.

Hvis vi kigger på Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard, så ud fra de oplysninger jeg har, står de for vinificeringen for cirka 25 andre vinavlere. Dette er måske opskriften på stordrift.

Fokus på kvalitet – lad andre om salget

En anden idé kunne være at skabe én fælles salgsorganisation, som står for markedsføring og salget. Derudover vil min anbefaling være, at vinen skal markedsføres under samme navn.

Vinavlere skal være dygtige til at passe og pleje vinarealerne. De skal også plante nye vinstokke hvert år, så produktionen og dermed antallet af flasker øges – der skal tænkes i stordrift.

Vinavleren må tænke som landmanden, han har ikke eget mejeri eller osteproduktion på gården, fordi det er ikke lønsomt, men de kære landmænd er stadig passionerede.

Dette er mine bud på – efter at have lavet 12 podcast med danske vinavlere og vinhandlere – hvordan dansk vin kan gå en lysere fremtid i møde.

Poul Erik Bermann
Juni 2021

[sc name=”artikel-bund”]