Vinens historie i Danmark (1870-2018)

4C9A0611ok-1118x742

Vinens historie i Danmark (1870-2018)

Danmark blev officielt vinland i 2000, men vores vinhistorie starter allerede i 1870’erne.

1870’erne: Vinstokke fra Madeira

I begyndelsen af 1870´erne anløb en Vestindien-fregat, fra Danmark på Madeira. Et par kadetter fra skibets besætning gik i land og “huggede” nogle stiklinger fra en vinstok. De spæde stiklinger blev omhyggeligt passet af de to kadetter, der var spændt på, hvad der ville ske med de små grene. Stiklingerne trivedes godt i den lune sejlkøje, og ved hjemkomsten til København ca. 7 måneder senere kunne de to kadetter stolt fremvis deres rodslagne stiklinger.

Den ene stikling blev plantet i en af Nyboders sydvendte gårdhaver, hvor den var godt beskyttet mod kolde vinde. Den trivedes så godt, at den efter nogle års forløb bar de dejligste blå Madeira-druer. Den anden stikling kom ifølge overleveringen til Nysø Gods ved Præstø, hvor den også trivedes godt, og den bærer den dag i dag også blå druer fra Madeira. En tredje stikling blev plantet ved den sydvendte væg på den gamle Arsenalbygning i Kuglegården på Holmen.
Kilde: Johnny Erik Balsved (1948-2019)

Læs mere her: https://www.delinde.dk/nyheder/fra-madeira-til-kuglegarden-og-tilbage-igen

Om vinstokkene i Nymodernes Sydvendte gårdhaver, stadig her i live, kan jeg ikke bekræfte. Jeg har fået bekræftet, at Nysø Gods stadig har vinstokken stående og denne vinstok har været moderpante til et par stiklinger siden. Vinstokken på Kuglegården, som er blevet til flere stiklinger, bliver i dag passet og plejet af vinbonden Jean Becker, Becker Vingaard, Birkerød, og der er en lille produktion, af hedvin fra de blå Malvasia druer.

1936: vindyrkning på Furesødal

Den ældste vingård i Danmark er fra 1936 til midten af 1950’erne. I 2016 var der igen vinproduktion på Furesødal vinmarker, en mousserende vin.

1975: vindyrkning på Domain Aalsgaard

MEN, først i 1980´erne tog vindyrkningen fart i 3140 Ålsgårde. Domain Aalsgaard er en af de ældste og er den første officielle vingårde i Danmark.

1980’erne testning af vinsorter

Jens Michael Gundersen (1965-2018) testede i starten af 1980´erne vinsorter på friland, som sket i familiens villahave.

1989: Vingård på gartnerskolen Søhus, Odense Nord

I 1989 læste Peter Lorenzen en artikel i tidsskriftet „Haven“, som fik stor betydning for Peter. Artiklen handlede om Svend Bach, Frøstrup, en haveejer som dyrkede vinstokke på friland og som lavede vin af druerne. Efter to års research, var Peter i 1991 klar til at plante vinstokke fra 25 forskellige sorter på sin lille vingård på gartnerskole Søhus.

1993: Foreningen af Danske Vinavlere

Blev stiftet i 1993 af Peter Lorenzen og 35 andre vindyrkende pionerer. Foreningen Dansk Vin (FDV) er i dag en interesse- og brancheorganisation for såvel hobby- som erhvervsvinavlere og vinproducenter. FDV er informations- og inspirationskilde for alle, med interesse for dansk vin, frugtvin, mjød og destillater. FDV har i dag over 1.000 medlemmer, fordelt på omkring 126 erhvervsavlere og 1.000 hobbyavlere.

I 1993 blev der anlagde en forsøgsvingård på et areal på 1.500 m2 jord i Avedøre. Her blev testede et par hundrede forskellige vinsorter. Disse erfaringer var grobund for at plante de første hektar med vinstokke og i 1995 blev Dansk Vincenter grundlagt af Jens Michael Gundersen og Torben Andreasen.

1998

I 1998 blev Jens Michael Gundersen hædrede, af de italienske vinbønder i La Morra i Barolo-distriktet, med prisen “Vignaiolo del Mondo” for sit kæmpe arbejde, med vinavl i Norden.

I slut 1990´erne bliver flere vingårde etableret i hele Danmark og mange af disse vinavlere er stadig aktive. Vinavlerne samarbejder meget, med videndeling og erfaringer. De vinavler som jeg kender, taler kun om, at de er super gode kollegaer.

2000: Danmark bliver et vinland

Danmark kom EU’s liste over vindyrkende lande, den 1. august 2000. Danmark fik af EU rettigheder til at dyrke op til 99 hektar med vinstokke, på forsøgsbasis til kommerciel vinavl. Vinarealet er i dag på ca. 106 ha. De danske vinavler har aldrig modtaget EU støtte eller andre former for støtte.

2007: Danmark får sin tredje klassifikation – BGB

EU godkender ny betegnelse for de danske vinavlere, som nu kan producere regionale vine med en Beskyttet Geografisk Betegnelse – BGB. Fire regioner i Danmark fik BGB-stemplet: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm.

2018: Danmark får sin fjerde klassifikation – BOB

Skærsøgaard Vin, som har sine vinmarker nord for Kolding, på Nørresøvej 12, Dons, 6051 Almind. Et kæmpe arbejde blev afsluttet, da EU i 2018 tildelt Danmark sit allerførste vinområde – DONS, som er Danmarks første og EU´s nordligste appellation.

Det var Skærsøgaards mousserende vine “DONS” som har fået Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) hvilket svarer til den franske AOC eller den italienske DOC. Vinområdet DONS er på 500 ha, som er en del af smeltevandsdalen af det indre af Kolding Fjord. BOB/DONS er en certificerede kvalitet for vinelskere.

[sc name=”artikel-bund”]