Vinklassifikationer og vinregioner i Danmark

Oversigt: Hvilke vinklassifikationer benyttes i Danmark og hvordan er Danmark inddelt i vinregioner? Få overblikket her.

Vinklassifikationer

Vin (anonym vin)
Tidligere omtalt som “bordvin”. Det er vin, der ikke må mærkes med druesort eller årgang eller andre udtryk, der indikerer en særlig kvalitet. En række lande bruger fortsat denne betegnelse (Table vin, Vin de table, Taffelwein, osv.). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er ”Varietal wine”, og på fransk ”Vin de Cepage”.

Vin der må mærkes med druesort og/eller årgang, men som ikke er omfattet af en beskyttet betegnelse (”sortsvin”).

BGB
Vin med beskyttet geografisk betegnelse (Beskyttet geografisk betegnelse – BGB). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er “Protected Geographical Indication: PGI” og på fransk “Indication géographiques protégées: IGP”.

BOB
Vin med beskyttet oprindelsesbetegnelse (Beskyttet oprindelsesbetegnelse – BOB). Den tilsvarende betegnelse på engelsk er “Protected Designation of Origin: PDO” og på fransk “Appellation d’origine protégées: AOP”.

Danmark er opdelt i fire vinregioner (de såkaldte BGB-vine).

  • Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Jylland / Regional vin, Jylland
  • Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Fyn / Regional vin, Fyn
  • Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Sjælland / Regional vin, Sjælland
  • Vin med beskyttet geografisk betegnelse, Bornholm / Regional vin, Bornholm

[sc name=”artikel-bund”]