Episode 13: Becker Wine fra Nordsjælland

episode-13

Episode 13: Becker Wine fra Nordsjælland

Vi har besøg af Jean Becker fra Becker Wine i Nordsjælland, til en snak om vingårdens begyndelse, historie og hvilke erfaringer, der kan bringes videre i dansk vinproduktion.

Lyt til podcasten her:

Virtuel vinsmagning af vine fra Becker Wine

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Becker Wine

I denne podcast om danske vine har Poul Erik Bermann vinbonden Jean Becker fra Becker Vine i Birkerød. Studiesnakken gik de på Jeans vinprojekter, som han har gang i. Han bruger også ordvalget ”jeg faldt i graven som barn” for som ung mand, var han medhjælper i farens vinbutikker, men da han fik kendskabet til lønsomheden, valgte han at tage en anden uddannelse, ind for shippingverden.

I 1998 plantede han 500 vinstokke, Rondon, som et EU-projekt, sammen med Michael Gundersen.

Vinproduktionen de første par år, var ikke den store succes de første år, men erfaringer var mange.

Jean Becker har vinmarker i Birkerød, Allerød og Fredensborg Kommuner, og har i dag en produktion på ca.
2.000 flaske rødvine – pris kr. 165,-
2.000 flasker hvidvine – pris kr. 125,- / 150,-
2.500 flasker rosévine – pris kr. 125 / 150,-
1.000 flasker hedvine – pris kr. 150,- / 225,-
Hertil kommer en produktion af druebrændevin.

I 2006 fik Jean Becker en henvendelse fra forsvarskommandoen, som på daværende tidspunkt flyttede til Kuglegården på Holmen i København. Ingen havde på det tidspunkt, kendskab til den kulturarv, som var blevet plantet i slut 1800-tallet. Det vist sig at disse vinstokke stammer fra Madeira og var hjembragt af danske søfolk.

Siden 2008 har Jean været eneansvarlig for pasningen af Malvasia vinstokkene på Kuglegården, som er ca. 120 år. Produktion er lille af Hedvin, ca. 60 – 0,5 liters flasker. Denne Hedvin skal ligge på egefad i mindst 6 år. Hedvinen er verificeret i Birkerød og lageret efter solera metoden, dvs. at flere årgange blandes sammen, for at sikre en ensartet kvalitet.

Jean tilføjer, at det ikke er hvert år, at druerne bliver tilstrækkeligt modne til at lave Hedvin af.

Et andet vinprojekt som Jean har taget på sig er, at dyrke vin på den ældste vingård i Danmark, Furesødal, som blev grundlagt i 1936. I 2006 fik Jean mulighed for at forpagte en mark på Furesødal, da Jean forpagtede marken, groede der stadig ti historiske vinstokke og i dag er der kun seks vinstokke tilbage.
I dag er der 650 vinstokke på marken på Furesødal.

Ingen tvivl om er en produktionsmand, der skal ikke gå noget til spille, så af overskydende druer fremstilles hvert efterår Vindruegelé.

Jean har en mission, han laver vin fordi ”det er sjovt, og fordi det muligt”.

Salg af vinene

Jean Becker sælger sine vinprodukter fra adressen Bregnerødvej 132, 3460 Birkerød

Der er åben torsdage kl. 14 – 18 og fredage kl. 14 – 18

Når Jean kikker tilbage på de 21 år som Danmark har været vinland, så synes han udviklinger er gået stærkere end han havde troet, det er især udviklingen af nye vinsorter, er meget stor. De tyske planteskoler har udviklet 32 nye forskellige vinsorter, som er ved at bliver godkendt.

Et andet område som Jean synes er i stor udvikling, det er at mange unge som starter op som vinavler og de har ikke den samme begrænsning, som de første vinavlere, hvis de plantede 1000 vinstokke, så var det stort satsning, men de unge nystartede vinavler planter 10.000 eller 15.000 som opstart. Jeans glæder er sig også over, at der i dag er 126 kommercielle vinavlere i Danmark.