Episode 5: Nordlund Vingård fra Avedøre

I denne episode af vores podcast taler Poul Erik Bermann med Miriam My Sandra Arcerito fra Nordlund Vingård i Avedøre – en spændende historie om at lave økologisk vin på en af Danmarks mest berømte vinmarker.

Lyt til podcasten her:

Nordlund Vingård

Miriam, den unge gartnerlærling overtog forpagtningen af den ”verdenskendte” vingård – Dansk Vincenter i Avedøre, kun 10 km fra Københavns centrum, i 2015.


Den økologisk vinbonde, Miriam. Foto af fotograf Rasmus Degnbol.

Dansk Vincenter blev i 1995 etableret af Jens Michael Gundersen og Torben Andreasen, som i dag hedder Nordlund Vingård.

Fra dag et, som forpagter og vinbonde, har Miriam vidst hvor hun ville hen, det skulle være økologisk drift. Efter en del omstruktureringer, har hun formået at dyrke sin passion på de tre hektar vinstokke (cirka 8.000 vinstokke eller 11 kilometer vinranker).

I 2018 kunne Miriam sætte det økologiske Ø-mærke på sine vinetiketter. Tre års omlægning fra konventionel til økologisk drift, var lykkes.

For vinbonden Miriam, som ikke er vinmaker, ved, at der skal meget læring til og der skal være plads til at fejle og is i maven, for der ingen dage der er ens.

Har den uddannet tjener og vinbonden, Miriam brug for et godt råd, så er Torben Andreasen, stifter af Dansk Vincenter, som stadig er ejer, kun et opkald væk.

Miriam har ild i øjnene og tror på dansk vin. Danmark skal være selvforsynende, ingen import af vin fra udlandet. Så hver morgen hun står op, er det hendes håb, at hun kan få danskerne til at køber mere dansk vin. For hun kan ikke se sig selv lave andet en vin. Hun lever og ånder for vindyrkning. Det gør hun også, for hun bærer mange kasketter, i det ene øjeblik er hun direktør, det andet øjeblik rengøringsdame, det tredje øjeblik er hun vinbonde og hvad det ellers kræves af hende.

Vinbonden klarer driften af vingården alene, men i perioder, især i høstperioden stiller mange frivillige hjælper op og uden dem kunne hun ikke nå det hele.

Hvis nogen går med en drøm om at blive vinbonde, så giver Miriam mulighed for dette, for hun lejet rækker med den røde Rondo-druer ud til private. De står så selv for at passe stokkene, høste druerne, vinificere m.m., men vinstokkene skal dyrkes efter de økologiske principper til punkt og prikke. Drømmen kan hurtigt blive til virkelighed.

Priser på Nordlund Vingårds vine
Vejledende udsalgspriser af et udpluk af Nordlund Vingårds vine:
Nordlund Øko Rødvin 2019 “John” 12% 75 cl. kr. 229,-
Nordlund Øko Hvidvin 2019 “Helle” 12% 75 cl. kr. 229,-
Nordlund Øko Rosévin 2019 “Simon” 12% 75 cl. kr. 229,-
Nordlund Øko Rød 2018 12% 75 cl. kr. 229,-
Fad no. 6 Nordlund 2016 13,5% 75 cl. kr. 229,-
Nordlund Mousserende Rosé 2013 12% 75 cl. kr. 279,-
Nordlund Rosé 2014 11,5% 75 cl. kr. 109-
Nordlund Rosé 2015 9,5% 75 cl. kr. 119,-
Nordlund Solaris 12,5% 75 cl. kr. 179,-

Læs mere Nordlund Vingård på nordlundvingaard.dk og på www.facebook.com/Nordlundvingaard

Stemningsbilleder fra Nordlund Vingård

Billeder venligst udlånt af Nordlund Vingård og fotograf Rasmus Degnbol.