Episode 6: STUB Vingaard fra Røsnæs

I denne episode af vores podcast om danske vine har Poul Erik Bermann, været på besøg hos vinbonden Carl F. Stub Trock, som driver STUB Vingaard på halvøen Røsnæs ved Kalundborg – et af Danmarks bedste områder til vindyrkning.

Lyt til podcasten her:

Virtuel vinsmagning af vine fra STUB Vingaard

Se vores virtuelle vinsmagning vine fra STUB Vingaard herunder. Vinsmagningen blev sendt live på Facebook torsdag d. 29. april 2021.
[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Om STUB Vingaard

Halvøen Røsnæs har grundet sin terroire, som åbenbart er helt unik til vindyrkning. Geomorfologien blev skabt under den sidste istid, for 15.000-20.000 år siden. Det kuperet terræn, et ualmindeligt smukt naturområde, hvor jorden består af ler, sand, grus, sten og kalkholdige overdrev. Halvøen rummer det hele, bakker, dale, søer, skov og et rigt dyr- og insekt liv.


Carl F. Stub Trock som driver STUB Vingaard.

På de sydvendte skråninger, trives vinstokkene, fordi Røsnæs halvøen hører til det tørreste, og den mest solrige landsdel i Danmark. I gennemsnit falder der kun 523 mm nedbør, mod landsgennemsnittet på 664 mm. pr. år. Der er ca. 100 solskinstimer mere over Røsnæs end resten af landsgennemsnittet pr. år.

Halvøen Røsnæs rummer fire vingårde, der tilsammen dyrker ca. 15. ha med vinstokke og har en årlig produktion på over 60.000 flasker vine, hvilket svare til ca. 25 % af den danske vinproduktion.

Stub Vingaard er den sidste, af de etablerede vingårde, som blev grundlagt i 2017 på Skambækgården. Her blev der i 2017 plantede ca. 2.000 vinstokke i tre sorter, Solaris, Rondo og Johannitte. I 2018 blev der plantet yderligere ca. 2.000 vinstokke, alle Solaris og i 2020 kommer der ca. 1.500 vinstokke, alle Johanniter, i de sydvendte skråninger. Markarbejdet dyrkes efter økologiske principper.

Udsigten kan vinstokkene ikke klage over, da de har et smukt view over Kalundborg fjord.

Stub Vingård drives af ægteparret Karen B. Olsen og Carl F. Stub Trock, som står for driften af vinarealerne. De er dog ikke alene om alt arbejdet, for de frivillige har også en vigtig rolle i markarbejdet.

Selve vinificeringen sker hos naboen, Dyrehøj Vingård, Danmarks største vingård og har Carl brug for et godt råd, så er svaret ikke langt væk. Selve produktionen af vinene, er ikke overladt til Dyrehøj Vingårds vinemaker, for der bliver jævnligt kikke overskulderne. De vine som skal ligge på egefade, er Stub Vingaards egne.

En endelig vinproduktion, efter vinstokkene er plantet, sker først efter tre-fire år. Stub Vingaard har de to første vine til salg.

Vine og priser
Hvidvin: STUB Mellow Mare – Solaris Reserve 2019, kr. 295,-
Rosévin: STUB Pink Pony – Rosé Cuvée 2019, kr. 195,-
Mousserende vin: STUB Sparkling Stallion – årgang 2019, kr. 595,- En primeur.

Vinnavnene er heste/ponyprofiler fra deres stutteri Valhalla, som blev grundlagt i 1983, et avlsarbejder som har stået på i mere end 40 år.

STUB Vintårn
I 2020 blev det 100 år gamle vandtårn ombygget til vinbutik og vinbar, således at gæster kan købe et glas vin og finde en plads, ved de ny opsatte vintønder/siddepladser. Et godt råd, tag en kikkert med, for bare udsigten er et besøg værd, ved det smukke tårn, som kan paralleliseres til Chateau Latour, Bordeaux, Frankrig.

Læs mere på www.stubwines.com